Παιδιών Στήριξις

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας καλέστε μας στα τηλέφωνα: 22410 61030 & 22410 39955

από τη Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής
Κινούς Φωτεινή
www.paidionstirixis.gr

 

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι πλέον πραγματικότητα

Μετά την  περίοδο της καραντίνας, δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να αποδεχτούν την ιδέα της επιστροφής στο σχολείο. Ωστόσο, τα καλά που έχει να προσφέρει στα παιδιά το σχολείο είναι πολλά και ανεκτίμητα. Η χαρά της συνάντησης με τους φίλους,  οι νέες δραστηριότητες και κατακτήσεις που αναμένονται, είναι σε θέση να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά χαρά και καλή διάθεση για τη νέα αυτή αρχή.

 

Γιατί όμως συχνά το ξεκίνημα στο σχολείο είναι δύσκολο όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς;

Ερωτήματα όπως «πώς θα αποδώσει το παιδί καλύτερα», «πόση τηλεόραση μπορεί να βλέπει», «πόσες ώρες πρέπει να διαβάζει», «πότε πρέπει να αρχίσει αγγλικά», «πόσες εξωσχολικές δραστηριότητες αντέχει», βασανίζουν συχνά τους γονείς οι οποίοι άθελά τους μεταφέρουν άγχος στους μικρούς μαθητές.

 

Μερικές συμβουλές:

  • Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινότητα (ρουτίνα) καθώς επίσης να φροντίζουν να βάζουν όρια στα παιδιά. Η ρύθμιση του ύπνου είναι ένα σημαντικό σημείο για την απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 9 με 10 ώρες ύπνου. Η ώρα του ύπνου πρέπει να είναι συγκεκριμένη και οι γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά να ασχοληθούν με βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση και υπολογιστές μια ώρα πριν πέσουν για ύπνο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι χαλαρά και ήρεμα πριν τον βραδινό τους ύπνο
  • Η τηλεόραση μπορεί να αποτελέσει πηγή μάθησης και εκπαίδευσης. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολλές ώρες τηλεθέασης μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε εθισμό, κάνοντάς τα εξαρτημένα όλο και περισσότερο από αυ
  • Η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο εξαρτάται από την ηλικία τους. Σε γενικές γραμμές, στην Α΄ Δημοτικού καλό είναι το συστηματικό, οργανωμένο διάβασμα των μικρών μαθητών να μην ξεπερνά τη μία ώρα περίπου και καθώς ανεβαίνουν οι τάξεις, να προστίθεται περίπου μισή ώρα επιπλέον. Προσοχή όμως! Δεν υπάρχει καμιά δεσμευτική συνταγή γύρω από αυτό το θέμα παρά μονάχα βασικές αρχές, καθώς κάθε μαθητής έχει διαφορετικές ανάγκες και κάθε γονιός έχει διαφορετικές δυνατότητες για να του συμπαρασταθεί. Η πολύωρη μελέτη μπορεί να μην είναι αποδοτική στην περίπτωση που δεν έχει γίνει με το σωστό τρόπο. Επίσης, αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, είναι να εξασφαλίζετε καθημερινά στα μικρά παιδιά ελεύθερη ώρα και για παιχνίδι.
  • Όσον αφορά στην εκμάθηση αγγλικών, κατανοώ απόλυτα την αγωνία του γονιού να “προλάβει” το παιδί του να μάθει αγγλικά και ίσως μια δεύτερη ή μια τρίτη ξένη γλώσσα. Άλλωστε η εκμάθηση ξένων γλωσσών εκτός από ένα εξαιρετικό εφόδιο είναι και μια δραστηριότητα η οποία εκπαιδεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τρόπο μοναδικό. Στην Ελλάδα, τα παιδιά διδάσκονται πλέον αγγλικά στο σχολείο από την α’ Δημοτικού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η επαφή με την ξένη γλώσσα γίνεται από το νηπιαγωγείο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένα παιδί αγγλικά τόσο το καλύτερο. Το αντίθετο μάλιστα. Όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ενθουσιώδη και αγαπούν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες αλλά μαθαίνουν πολύ πιο αργά από τους ενήλικες ή από τα μεγαλύτερα παιδιά. Καλό λοιπόν είναι να περιμένουμε μέχρι την τρίτη ή την τετάρτη τάξη, όταν πια το παιδί μας θα χειρίζεται την ελληνική αλφάβητο με ευχέρεια. Ας μη συγκρίνουμε το παιδί μας με το παιδί της γειτόνισσας που πήρε το “lower” στην πρώτη Γυμνασίου!
  • Τέλος, δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε. Με την συμπεριφορά σας διαβεβαιώστε ότι είναι ασφαλές και θα έχουν πάντα την στήριξη σας. Μην ξεχνάτε τα τονίζετε τα ιδιαίτερα χαρίσματα τους και να τα επιβραβεύεται.


Καλή σχολική χρονιά σε μικρούς και μεγάλους!


 

Ακολουθηστε μας στα Social

Επικοινωνια

Φωτεινή Κινούς (Ειδ.Παιδαγωγός)
Καμύνδου 10, Ρόδος (Ροδίνι)
Τηλέφωνο: (+0030) 6945936382
Email: fkinous@paidionstirixis.gr
Τίνα Τσέλιου (Παιδοψυχολόγος)
Πάροδος Λεωφ. Ηρακλειδών 51 (Ιξιά)
Τηλέφωνο:(+0030) 22410 39955
Email: ttseliou@paidionstirixis.gr